Lučka uprava Rijeka

Lučka uprava Rijeka postoji od 1996. te ove godine slavi svoj 20-i rođendan. Prva je Lučka uprava u Hrvatskoj.

Zadaci Lučke uprave su ulaganja i briga o razvoju lučke infrastrukture.

Port of RijekaLučka uprava Rijeka ima mnogo koncesionara s kojima uspijeva na kvalitetan način provoditi razvojne projekte. A to je i osnova dobrog poslovanja te preduvjet za suradnju sa budućim potencijalnim investitorima.

Lučka uprava Rijeka obavlja veliki broj poslova, među kojima treba naglasiti one vezane uz obavljanje lučkog prometa, zaštitu pomorskog dobra, građenje te nadziranje istoga, brigu o prihvatu i zbrinjavanju otpada s različitih plovnih objekata, organiziranje poslovanja koncesionara te izdavanje dozvola.

Glavni koncesionari Lučke uprave su Janaf d.d. (Jadranski naftovod) iz Zagreba, koji upravlja naftovodom, te osim samog transporta nafte brine o skladištenju nafte i njenih derivata; Luka Rijeka d.d. koja se bavi lučkim i drugim gospodarskim djelatnostima; Jadranska vrata d.d./ICTSI, koncesionar na Brajdici (terminalu) koji je razvio partnerstvo u kontejnerskom prometu sa cijelim svijetom i Jadranski pomorski servis d.d., čije su djelatnosti tegljenje, spašavanje, usluge koje zahtjevaju uporabu pontonskih dizalica, prijevoz nafte i njenih derivata i ekološka briga o moru.

Lučka uprava Rijeka posjeduje i svoje pravilnike – “Pravilnik o redu u luci i uvjetima korištenja luke na području pod upravljanjem” i “Pravilnik o redu u luci i uvjetima korištenja dijela luke bazena Omišalj, na području pod upravljanjem Lučke uprave Rijeka”.

Ne smijemo zaboraviti da se u luci odvija i putnički promet koji je vezan uz lukobran, odnosno putnički terminal (Molo longo). Putnički promet važan je za razvoj turizma te uz proširenje ponude trajektnih usluga pruža veliki potencijal za Rijeku i okolicu.

Svi poslovi koji se odvijaju na području Lučke uprave Rijeka provode se u skladu sa zakonima o zaštiti okoliša – hrvatskim i europskim. Za otkrivanje eventualnih aktivnosti koje bi imale negativan učinak za okoliš Lučka uprava Rijeka ima sustav nadzora.