Maškarana Rijeka

Rijeka je grad maškara. Od davnina ovi su krajevi poznati po raznim oblicima maškara i karnevala u vrijeme poklada. Riječke maškare su jeda odsimbola ovoga grada. Nema sumnje kako je Rijeka grad koji morate posjetiti u vrijeme poklada.
Iako su počeci maškaranja i karnevala u dalekoj prošlosti, Riječki karneval kakav danas znamo nastao je 1982. godine. Te su godine riječkim Korzom u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke prošetale tri skupine – Halubajski zvončari, Lako ćemo i Pehlinski feštari. Skromni počeci nisu ni na koji način pokazivali u kakvu će se manifestaciju Riječki karneval razviti. Kako su godine prolazile, tako je riječki karneval rastao, po broju sudionika, popratnih manifestacija i posjetitelja. Mnogi znalci Riječki karneval smatraju trećim u svijetu, odmah nakon Rio de RÍO DE JANEIRO'S CARNIVALJaneira i Venecije.
Vrijeme karnevala, ili kako ga ovdje zovu, peto godišnje doba, započinje svake godine na blagdan svetog Antona 17. siječnja. Maškare preuzimaju ključeve grada i tako i službeno gradom počinju vladati maškare. Jedna od redovnih manifestacija je izbor Kraljice karnevala, u kojem su mladost i ljepota sekundarni elementi, a puno je bitnije življenje s karnevalom i za karneval.
Tu su i bal u Guvernerovoj palači, namijenjen velikodostojnicima, ali i mnoštvo maškaranih plesova i zabava u kojima uživaju obični smrtnici. Održavaju se i razna sportska natjecanja, postavljaju izložbe radova inspiriranih karnevalom, a djeca posebno uživaju u dječjoj povorci. I konačno, tu je i velika povorka Riječkog karnevala. Ono što je započelo s tri grupe naraslo je toliko da je u posljednjih nekoliko godina broj skupina u povorci ograničen na sto. Na dan povorke maškare se okupljaju na Gatu Karoline Riječke, gdje se formira kolona koja kreće prema zgradi kazališta i Mrtvom kanalu, te na Korzo. Potom se povorka kreće cijelim Korzom, sve do Žabice, gdje se okreće i vraća obalom do mjesta polaska. I naravno, po završetku povorke slijedi zabava do zore na nekoliko lokacija.