Rijeka, Europska prijestolnica kulture 2020.godine

Hrvatski gradovi kandidati za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine bili su Đakovo, Split, Varaždin, Zadar, Zagreb, Pula, Rijeka, Dubrovnik i Osijek. U drugi krug ušli su Pula, Rijeka, Dubrovnik i Osijek. Sva četiri grada koja su uspjela ući u drugi krug imala su kvalitetne kandidature i uložila su puno rada i truda da bi do toga i stigla. Iza toga rada i truda stoji stotinu ljudi.

Zašto je baš Rijeka dobila ovu hvalevrijednu titulu? Rijeka je ispunila sve kriterije te je svojim programom pod imenom “Luka raznolikosti” obuhvatila sve ono što je povjerenstvo i očekivalo. Na ovom projektu radi se od 2012., a u njegovu kreiranju sudjelovali su Ivan Šarar, gradski pročelnik za kulturu, s timom čiji je član bio i Slaven Tolj, umjetnik. Dio proračuna za izvedbu projekta snositi će država, dio grad, a ostalo sponzori i naravno europski fondovi. Proračun za izvedbu ovog projekta iznosi oko 30 milijuna eura.

Capital of Culture 2020Riječki projekt sadrži vrlo konkretne planove za budućnost, a to je ono što se i tražilo pri odabiru prijestolnice. Inače, ova inicijativa Europske unije temelji se na naglasku na raznolikosti i bogatstva u umjetničkom razvoju različitih gradova Europe, ali i na isticanju zajedničkih kulturnih aspekata Europe.

Riječki projekt pod imenom “Luka raznolikosti” predviđa rekonstrukciju tvornice “Rikard Benčić” u različite kulturne centre kao što su Gradska knjižnica i Dječja kuća, rekonstrukciju Palače šećerane, obnavljanje Titova “Galeba” te rekonstrukciju Muzeja grada Rijeke.

Rijeka će time dobiti mnogo. A to je, moramo priznati, jako važno za grad koji od ’70-ih godina prošloga stoljeća nije imao većih investicija na području kulture. No, Rijeka je postala Europska prijestolnica kulture 2020.godine, titula je tu, ali pravi izazov i rad tek predstoji. Ovu titulu treba opravdati, projekt treba realizirati, a sve to, priznajmo, nije baš lako. U svakom slučaju, Rijeka će postati poznatija Europi, u njoj će se održavati više umjetničkih i kulturnih manifestacija te na taj način privući više posjetitelja.

Sretno Rijeko!

Back to Top