Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020.

Rijeka je grad prepun zanimljivosti i znamenitosti, u što se može uvjeriti svaki posjetitelj. Riječ je o gradu u kojem možete uživati u sportu, prirodnim ljepotama, starinama, ali i kulturnim i drugim zanimljivim događanjima. 2020. godine Rijeka će biti europska prijestolnica kulture. Kako je Rijeka dobila ovu prestižnu titulu?guitar-1245856_960_720
Rijeka je bila i još je uvijek primarno industrijsko i pomorsko središte. U velikoj većini takvih gradova kultura baš i nije najrazvijenija, ali Rijeka je svakako izuzetak. Na kraju krajeva, odabir Rijeke kao europske prijestolnice kulture nije bez razloga i slučajan.
Što Rijeka može ponuditi ljubiteljima kulture? Prije svega, riječ je o gradu koji voli muziku i živi za muziku, a sam grad se često predstavlja kao jedan od “najrokerskijih” gradova u Hrvatskoj. Osim mnogobrojnih rock sastava, u Rijeci djeluju i drugi glazbenici, uključujući i klasičnu glazbu. Klasična glazba i druge slične grane poput baleta i opere uglavnom su koncentrirane oko riječkog gradskog kazališta. Kada je o kazalištu riječ, Rijeka se može pohvaliti gradskim kazalištem koje nosi ime Ivana Zajca, riječkog skladatelja i dirigenta,a u kojem se osim kazališnih predstava redovito može uživati i u klasičnoj glazbi, operama i baletu. Rijeka ima nekoliko galerija i ateljea u kojima se redovito održavaju razne izložbe, ali niti sve to ne bi bilo dovoljno da grad osvoji prestižnu titulu prijestolnice kulture.
Projekt Rijeke zasniva se na pitanjima prava na rad i različitost, ekonomske održivosti, te ugroženosti fundamenata Europe i Hrvatske. Zamišljeno je sedam projekata koji će se baviti povezivanjem s drugim gradovima i zajednicama, djecom, istraživanjem svijeta totalitarnih režima, gradskim muzejima, povezivanjem kopna i mora, nestalnom formom rada i riječkom kuhinjom. Sve to bit će povezano i tvorit će jedinstvenu koncepciju i platformu koja će na poseban način predstaviti Rijeku i njezinu kulturu. Nema sumnje kako će Rijeka 2020. biti jedno od onih mjesta koja neizostavno morate posjetiti i uživati u raznolikim programima koji će doslovno nuditi nešto za svakoga.