Vodič po Kvarnerskom zaljevu iz Rijeke

Rijeka se smjestila u Riječkom zaljevu koji je dio Kvarnerskog zaljeva. Najveći je grad ovoga područja te je ujedno i glavni grad Primorsko-goranske županije.

Kvarnerski zaljev smjestio se između Istre i Hrvatskog primorja.

Popularno ga nazivamo Kvarnerom, a radi se o području bogate povijesti, raznolikosti i zanimljivosti.

Ako želimo iz Rijeke krenuti na neki izlet po Kvarneru ili Hrvatskom primorju, izbor je zaista velik. Možemo se odlučiti za neki Kvarnerski otok – Cres, Krk, Lošinj, Rab, Pag, Susak, Unije, Prvić, Plavnik, Ilovik. Neki veći, neki manji, ali svakako svaki sa svojom pričom, sa svojim zanimljivim ponudama. Na otoke možemo stići zahvaljujući trajektnim linijama.

Ako pak želimo krenuti prema Istri, dobrodošlicu će nam poželjeti malo mjesto Volosko, elegantna Opatija, živopisna Mošćenička draga, Brseč…..

Kvarner bay RijekaAko krenemo na drugu stranu, vidjeti ćemo Bakar, Bakarac, Kraljevicu, Crikvenicu, Novi Vinodolski….

Izbor je velik, bogat i raznolik.

Područje Kvarnera oduvijek je bilo zanimljivo strancima. Ovdje mislimo na osvajače iz prošlosti, ali isto tako i na turiste. Specifičnost Kvarnerskog područja je u raznolikosti – svako malo pa i najmanje mjesto ima svoj govor, svoje običaje, svoju gastronomsku pozadinu. Nešto što uvelike obogaćuje turističku ponudu ovoga kraja, ali i srce svakog posjetitelja.

Bez obzira krenemo li na otoke, prema Istri ili suprotno, iznenaditi ćemo se brojem i vrijednošću znamenitosti, ljubaznošću i jednostavnošću domaćih ljudi te čistim morem.

Da bismo barem malo dočarali bogatstvo ovoga kraja nabrojati ćemo samo par znamenitosti koje su poznate, pa možemo reći, u cijelome svijetu, a nalaze se baš tu, na Kvarneru: Bašćanska ploča (Krk), Villa Angiolina (Opatija), Apoksiomen (Lošinj), Vinodolski zakonik (Novi vinodolski) i mnoge druge, možda ne toliko poznate, ali ipak vrijedne.

Rijeka ima puno turističkih agencija koje organiziraju izlete na spomenute destinacije, a na nama je da izaberemo što nas zanima. Na neke od njih možemo vrlo lako stići i u vlastitom aranžmanu.