Vremenske prilike u Rijeci

weather in RijekaDa nas netko pita :”Kakvo je vrijeme u Rijeci”? – sigurno bismo odgovorili: “Kiši”. Da, posljednjih je godina Rijeka postala sinonim za kišu u Hrvatskoj što, naravno, nije samo vic ili izreka, no činjenica koju možemo potvrditi statistikama. Uvijek govorimo da je London grad kiše, no statistike kažu da u Londonu godišnje padne prosječno 600 litara kiše po četvornom metru, a u Rijeci čak 1500 litara.

No, bez obzira na kišu, klima je u Rijeci ugodna, a ako to školski želimo izraziti, reći ćemo da Rijeka ima umjereno toplu vlažnu klimu (Kepenova klasifikacija klima).

Zime su u Rijeci ugodne i uglavnom bez snijega. Najveći osjećaj hladnoće u Rijeci daje bura, vjetar sjeveroistočnog smjera koji je suh i hladan i ponekad zna doseći brzinu od 160 km/h. Takvu buru nazivamo orkanskom. No, buru uglavnom svi vole jer ona tjera oblake i kišu.

Ljeta su u Rijeci uglavnom vedra i suha. Vjetar maestral koji je tipičan za toplija razdoblja godine, pomaže ublažiti vrućinu u onim ljetnim danima kada se temperatura podigne visoko. No, ne mislimo na temperature od 40 stupnjeva C. Temperature u Rijeci rijetko postižu tako visoke vrijednosti. U skladu s tim i temperature mora na riječkom području su prilično ugodne te znaju doseći i 26 stupnjeva C.

Vratimo se na početak teksta o kiši. Da, Rijeku nekako simbolizira kiša. Nešto što ljudi uglavnom ne vole. No, Rijeka je to dobro iskoristila. Najnoviji i vrlo tipičan suvenir koji možemo kupiti u Rijeci je “Riječki kišobran”, kišobran koji objedinjuje umjetnost (kao motiv za oslikavanje kišobrana izabrano je umjetničko djelo akademskog slikara Vjekoslava Voje Radoičića) i praktičnost.

U svakom slučaju Rijeka je grad u kojem ćete rijetko nositi rukavice, kapu i šal, debele i teške kapute ili bunde. To vam neće biti potrebno. Rijeka je ugodan grad što se tiče klime, no s nešto više kiše nego neki drugi grad.

Back to Top